De mi az a kumkvat?
Fotó: Alternativa za Vas |
Először az érzékszervek, aztán jöhet a tudomány, gondoltam én. "Az illata kellemes, igazi citrus, le sem tagadhatja." Próbáltam meghámozni, de gyakorlatilag
szétfoszlott a kezemben. A vékony héj mállott, a belseje pedig szétfolyt... Kicsit
lendületet vesztettem, így a semmivel a kezemben. De ami maradt azért
megkóstoltam. Hihetetlen intenzív, kicsit fanyar és már-már túlzó íz áradat... Erről
hirtelen eszembe jutottak gyerekkorom túl aromásított cukorkái is. Egyszerre volt nagyon savanyú és nagyon édes. A textúrája leginkább egy fénykorán már túlfutott narancsot
idézett. Kicsit rágós volt, ezt nem rónám fel neki, mert biztosan nem frissen szedett állapotban lehet itthon hozzájutni. Édes leginkább a belső puha héj volt, a gyümölcshús inkább
a citrom savanyúsága felé közelített. Összességében nagyon is izgalmas íz
élményt nyújtott, újabb és újabb kóstolásra sarkalva. De azért nagyon gyanús volt, hogy nem ez az út vezet a kumkvat gyümölcs „kimaxolásához”.
Fotó: Alternativa za Vas |
Arra gondoltam, talán héjjal együtt is meg lehetne enni. Gyors „gugli”: how to eat kumquats?
A megérzés jó
volt, ez az egyetlen citrus-féle, amit a héjával együtt fogyasztanak. Hát hajrá! Alapos mosás után megpróbálkoztam ezzel a variációval is. Nekem kicsit „csípős”
volt a végeredmény, de kétség kívül így még finomabb volt, ill. így volt igazán finom. Aztán találtam
egy újabb kis videót, ahol picit megnyomkodják a gyümölcsöket fogyasztás előtt,
így az illóolajok egy része kipattan a héjból. Ez lett a telitalálat.
Amit érdemes lehet róla tudni:
Fotó: Wikipedia |
Eredetileg Kína dél-keleti hegyvidékes részein őshonos. Mára a világ számos táján előfordul, itthon is vásárolhatunk, ha szeretnénk. Díszfaként is nagyon kedvelt, ragyogó
narancssárga termései és fényes sötétzöld levelei szép kontrasztot alkotnak.
A
termések formája lehet ovális, mint a mini húsvéti tojások, vagy pici labda, vagy körte alakú. A gyümölcsön belül két-három zöld mag található, mely kesernyés ízű, pont, mint a narancsé.
A friss gyümölcs kalóriatartalma szinte azonos a szőlőével,
100 g kumkvat kb. 71 kalóriát tartalmaz.
Nagyon jó vitamin- antioxidáns- és rostforrás, melynek egy jó része a gyümölcshéjban található. Nem túl nagy mennyiségben ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezt a gyümölcsöt is kis csodaszerként
írják le a testünkre gyakorolt jótékony hatása miatt.
A teljesség igénye nélkül:
vitaminok: A,C,E,
B-komplex: tiamin, niacin, piridoxin,
folátok, és pantoténsav
ásványi anyagok:
kalcium, réz, kálium, mangán, vas,
szelén és cink
antioxidánsok: poli-fenol flavonoid, karotin, lutein,
zea-xantin, tanninok ... stb. A külső héjban: esszenciális olajok, beleértve a
limonén, pinén, a-bergamotene, kariofillén
Használják különböző ételekhez és desszertekhez alapanyagként,
de igazi finomságnak számít a félbevágott kandírozott kumkvat is.
Itthon egyelőre nagyon borsos áron lehet hozzájutni. Nem
biztos, hogy a hétköznapi étrendem részévé válik, de ki tudja. Minden esetre
izgalmas kalandozás volt, érdemes kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése