2016. március 15., kedd

Zsömle 25 perc alatt

Nem eszem túl sok kenyeret, vagy zsömlét, ezért simán elfelejtek vásárolni hétvégére belőlük... Ráadásul, ha már eszem, akkor nagyon frissen szeretem. Innen indult, hogy legyen egy olyan receptem, amivel az itthon található alapanyagokból gyorsan elkészíthető egy bagett, vagy egy pár darab zsömle.
Ez a hétvége sem volt kivétel, így most is készítettem reggelire friss zsömléket.
Fotó: Benedina

Recept: 
Fotó: SzMiki
kb. 8-10 db zsömléhez

55 dkg liszt (általában sima liszt és teljes kiőrlésű keverékét használom)
kb. fél teáskanál só
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk cukor
2 dl joghurt (vagy kefír, vagy tej)
2 dl víz




Fotó: SzMiki
Kukoricás változat:
4 db zsömléhez

26 dkg fehérliszt
4 dkg kukoricaliszt
csipetnyi só
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
fél tk cukor
kb. 1 dl joghurt
kb. 1 dl víz



Fotó: Benedina
Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, mire elkészülök már elég meleg lesz. A száraz alapanyagokat keverőtálba teszem és elkeverem. Hozzáadom a joghurtot és annyi vizet, hogy a tészta állaga kb olyan legyen, mint egy kelesztett tésztánál, semmiképpen sem lágy, vagy folyós, de egyáltalán nem kemény. (Persze nem lesz olyan rugalmas). Nem érdemes hosszan vacakolni gyúrással, elegendő csak simán összeállítani. Két kis bagettet formálok a tésztából lisztezett felületen, és 4 egyenlő darabra vágom. Lisztes kézzel picit formára egyengetem és már mehet is sütőpapíron a tepsibe, utána a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt elkészülnek. 

A kukorica lisztes változatnál azt tapasztaltam, hogy a sütési idő inkább 30-35 perc volt! Erre érdemes odafigyelni. A többi változat hamar elkészül.

Fotó: Benedina
Tudom, hogy elég nehéz a tészta állagára ráérezni, ha még nem vagyunk elég gyakorlottak. Kezdőként mindig elakadtam, amikor valami hasonlót olvastam "a tészta ne legyen túl kemény" - OK, de az milyen? Szóval ennél a zsömlénél a tészta kb. akkor megfelelő, ha hasonlít az állaga a lazított alkarom megnyomásánál tapasztalt érzetre, mondjuk nálunk lányoknál ;).

A variációknak itt is se szeri, se száma. Lehet fűszerezni (szerecsendió, őrölt kömény, stb), lehet dióval, vagy főtt burgonyával, esetleg olajbogyóval, vagy szárított paradicsommal készíteni. Én általában maradok az alap változatnál, mert ehhez mindig találok itthon alapanyagot, bármivel fogyasztható reggelire. Persze mindig nagyon éhesen kezdek neki és gyorsan szeretnék elkészülni vele.

Fotó: Benedina

Jó sütögetést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése