Ez a hétvége sem volt kivétel, így most is készítettem reggelire friss zsömléket.
Fotó: Benedina |
Recept:
Fotó: SzMiki |
55 dkg liszt (általában sima liszt és teljes kiőrlésű keverékét használom)
kb. fél teáskanál só
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk cukor
2 dl joghurt (vagy kefír, vagy tej)
2 dl víz
Fotó: SzMiki |
4 db zsömléhez
26 dkg fehérliszt
4 dkg kukoricaliszt
csipetnyi só
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
fél tk cukor
kb. 1 dl joghurt
kb. 1 dl víz
Fotó: Benedina |
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, mire elkészülök már elég meleg lesz. A száraz alapanyagokat keverőtálba teszem és elkeverem. Hozzáadom a joghurtot és annyi vizet, hogy a tészta állaga kb olyan legyen, mint egy kelesztett tésztánál, semmiképpen sem lágy, vagy folyós, de egyáltalán nem kemény. (Persze nem lesz olyan rugalmas). Nem érdemes hosszan vacakolni gyúrással, elegendő csak simán összeállítani. Két kis bagettet formálok a tésztából lisztezett felületen, és 4 egyenlő darabra vágom. Lisztes kézzel picit formára egyengetem és már mehet is sütőpapíron a tepsibe, utána a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt elkészülnek.
A kukorica lisztes változatnál azt tapasztaltam, hogy a sütési idő inkább 30-35 perc volt! Erre érdemes odafigyelni. A többi változat hamar elkészül.
Fotó: Benedina |
A variációknak itt is se szeri, se száma. Lehet fűszerezni (szerecsendió, őrölt kömény, stb), lehet dióval, vagy főtt burgonyával, esetleg olajbogyóval, vagy szárított paradicsommal készíteni. Én általában maradok az alap változatnál, mert ehhez mindig találok itthon alapanyagot, bármivel fogyasztható reggelire. Persze mindig nagyon éhesen kezdek neki és gyorsan szeretnék elkészülni vele.
Fotó: Benedina |
Jó sütögetést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése