Ezt a csodás gyümölcsöt, sok C-vitamin, magas rosttartalom és alacsony kalória jellemzi
És megint eszünk...
A formát és a gyümölcsöt borító héjat nézve, azt hiszem senkit nem lep meg, hogy a citrusfélék közé tartozik. Az viszont már izgalmas lehet, hogy ez a legnagyobb ismert citrusféle. A gyümölcs mérete elérheti a 30 cm-es átmérőt és a tömege akár 10 kg is lehet! Hmmm!
Vastag héja van,
ami szivacsos állagú és könnyen lefejthető – ezt is imádom benne. Bontásakor
szétárad a kicsit fanyar illat, ami már sejteti a gyümölcsben rejlő ízeket. Sokak
szerint hasonlít az íze a grapefruit (vagy, ahogy mostanában magyarosan láttam
több helyen leírva: grépfrút) de szerintem a pomelo fanyarsága egészen más. Mivel könnyen kibújik a fehér hártyaszerű héjából
is, ezért én mindig teljesen kicsomagolom a lágy, édes rostokat.
Szinte
észrevétlenül kúszott be a magyar boltok polcaira a pomelo. Míg évekkel ezelőtt
csak nagy ritkán akadhattunk rá, mára szerencsére egyre több helyen találhatunk
ebből az izgalmas ízű különlegességből. Ha még nem próbáltátok, csak javasolni tudom. A
sárgás héjúakat érdemes választani, mert azok már finom édesek és érettek.
Családi pomelo
őrületben vagyunk. Szeretem a kissé fanyar,
néha savanykás ízét és azt a csodás
látványt, ahogyan kibontva fénylik a tányéromon. Már-már függésnek mondanám. Eddig
nem találkoztam csak a sárgás húsú változattal, de azt olvastam, hogy egészen a
mély vörösig is elmehet a gyümölcshús színe. Remélem lesz szerencsém ezekhez a
változatokhoz is hamarosan. Igazából az íze miatt kezdtem el rendszeresen enni,
de mint kiderült az élettani hatásai is nagyszerűek.
Mit érdemes róla
tudni?
A formát és a gyümölcsöt borító héjat nézve, azt hiszem senkit nem lep meg, hogy a citrusfélék közé tartozik. Az viszont már izgalmas lehet, hogy ez a legnagyobb ismert citrusféle. A gyümölcs mérete elérheti a 30 cm-es átmérőt és a tömege akár 10 kg is lehet! Hmmm!
Délkelet-Ázsiában
és Malajziában őshonos, de persze Kínában is termesztik (amennyire tapasztaltam itthon leginkább kínai pomelot lehet kapni).
Fotó: SzMiki |
Mivel ajándékozza
meg a testünket?
Citrusfélékre
jellemzően a pomelo is sok C-vitamint tartalmaz, de
mellett magas kálium és kalcium forrás is. Ami azonban még ennél is izgalmasabbá teheti, hogy nagyon
magas a rosttartalma és nagyon alacsony a kalóriatartalma (100 gr pomeloban kb.
40 kalória van). Általában egy fél pomelo elég lehet egy vacsorára (mármint kis
étkű, karcsúsodni vágyóknak, szóval nekem igen). Gyakorlatilag egy
nagyon finom „fogyasztó gyümölcs” – hogy legyen egy kis bulvárhangulat is. Szóval
összességében jó immunerősítő, kedvezően hat a vérnyomás szabályozására, jól
illeszkedik a diétás étrendbe és nagyon finom.
Fotó: SzMiki |
Hogyan válik
fűszerré?
Elsősorban a kínai
konyha használja héját fűszerként, illetve kandírozva, mint a citrusféléket
általában. Azt gondolom, ebben lehet még tartalék számunkra is. Én magam még
nem próbáltam, de lehet, hogy eljön az ideje, amikor a mandarin-tortámat
elkészítem pomelo-tortaként. Ha így lesz, ígérem, beszámolok a
tapasztalatokról, illetve közzé teszem a receptet is.
A héjából főzött
lekvárral is lehet kísérletezni.
Ahogyan nálunk nem
válhat „gyógyszerré”
mert nem férünk hozzá: leveleiből,
virágaiból és kérgéből Délkelet-Ázsiában főzeteket készítenek, általában
kolerára, epilepsziára, duzzanatok és ekcéma kezelésére használják.
Fotó: SzMiki |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése